<< Gå tillbaka

2014-01-14

Styrelseuppdrag (vice ordf): Stockholms läns blåsarsymfoniker med Länsmusiken i Stockholm och konserthuset Musikaliska

Konserthuset Musikaliska vid Nybrokajen i Stockholm erbjuder ett brett konsertutbud för alla åldrar – kammarmusik, familjekonserter, orkester, världskända namn och nykomlingar. Musikaliska drivs av föreningen Stockholms läns blåsarsymfoniker som utgörs av orkestern Blåsarsymfonikerna och Länsmusiken i Stockholm.

Se program, boka biljetter eller läs mera om verksamheten.

Konserthuset har sedan 2011 varit hemmascen för Blåsarsymfonikerna, vars professionella musiker också möter barn och unga i hela länet via sitt regionala musikuppdrag från landstinget. Uppdraget drivs under namnet Länsmusiken i Stockholm som även ser till att Stockholms många frilansmusiker och –ensembler når unga ute i kommunerna samt på Musikaliska.

Huset på Nybrokajen 11/Stallgatan är Sveriges äldsta konserthus. Det byggdes för Kungliga Musikaliska Akademien på initiativ av kung Oscar II och invigdes 1878. Arkitekt var Johan Åbom, som även står bakom Berns och Södra Teatern.

Fram till 1971 fanns landets högsta musikutbildning i lokalerna, med studenter som Jussi Björling, Birgit Nilsson och Sixten Ehrling. Nobelprisen delades ut här fram till 1926. Bland dem som mottog sina pris i lokalerna finns Wilhelm Röntgen och Marie Curie.

Mellan 1998 och 2010 drevs konserthuset av Svenska Rikskonserter, och musiken fortsätter nu att klinga under namnet Musikaliska – ett nytt konserthus i Stockholm där kärlek till musiken, ung lust till lärande samt en svårslagen historia är vägledande i utvecklingen.